HLT blijft investeren in kwaliteit en snelheid. Daarom vervingen we onze twee CO-lasers door één nagelnieuwe Phoenix 10 kW fiber laser. Die gebruikt 3 tot 5 keer minder energie. Dankzij een snijbreedte van 0,05 mm is hij nog preciezer. En als klap op de vuurpijl kan de nieuwe laser nog meer verschillende materialen aan. Maak kennis met de nieuwste parel aan de kroon van onze snijafdeling.

 

Fiber laser: de laser van de toekomst

De CO₂-laser was jarenlang een standaard voor metaalsnijden. De snijmachine creëert de laserstraal in een buis gevuld met CO₂-gas. Via spiegels en lenzen komt de laserstraal in de snijkop die het licht richt en focust op het materiaaloppervlak. Waarom het liedje van de CO₂-lasers nu uitgezongen is? Tja, daarvoor zijn vijf heel concrete redenen.

  1. De bron van een fiber laser is extreem stabiel, zonder bewegende delen. Daardoor garandeert hij een productie zónder onderbrekingen. Bij een Co₂-bron daarentegen, moet je geregeld gas aanvullen en reparaties uitvoeren.
  2. Een nieuwe laser werkt efficiënter. Zo dalen de stroomkosten en stijgt het snijrendement. Want de andere lichtfrequentie maakt de spot-size veel kleiner dan die van een C0₂-laser. Kortom, je snijdt preciezer en sneller.
  3. Het laserlicht gaat via een glasvezelkabel rechtstreeks naar de laserkop: daardoor kan je het bij een fiber laser extreem fijn afstellen. Het verschil met een CO₂-laser: daar zit er een spiegel tussen die minder exact is.
  4. In de nieuwe laser reflecteert het licht veel minder op de metalen die je ermee snijdt. Daardoor rendeert de snij-energie maximaal. Vrij vertaald: de energie reflecteert niet weg, maar kruipt in het materiaal.
  5. De combinatie van minder onderhoud en een hogere energie-efficiëntie verkleint de ecologische voetafdruk van de fiber laser. Dat maakt hem een stuk milieuvriendelijker dan een CO₂-lasersnijsysteem.

Nieuwe laser in het kort

  • Verwerkt ferro- en non-ferromaterialen, inclusief koper en messing in platen tot 4000 x 2000 mm

  • Kan verschillende plaatdiktes aan zonder tussenkomst van de operator dankzij de nozzle-wisselaar

  • Heeft een hoog vermogen van 10 kW

  • Snijdt (dik) materiaal met stikstof — zo ontstaat een oxide-vrije snijrand die een veel betere kantendekking en dus een hogere lakkwaliteit garandeert